Levensduur warmtepomp: hoelang gaat deze mee?

Geplaatst op 04 feb 2025

Ondanks dat een warmtepomp op lange termijn rendement oplevert, vraagt het wel om een flinke investering bij de aanschaf. Het is goed om jezelf af te vragen: hoelang gaat een warmtepomp mee? Alleen zo kan je bepalen of het de investering waard is in jouw situatie. Ontdek in deze blog meer over de gemiddelde levensduur van een warmtepomp!

Antwoord op de vraag: hoelang gaat een warmtepomp mee?

Overweeg je om je oude cv-ketel te vervangen door een duurzaam alternatief? Dan is de warmtepomp het overwegen waard, mits je woning hiervoor geschikt is. Het is belangrijk om je vooraf goed in te lezen of dit type verwarming passend is voor jouw situatie. Een warmtepomp van de betere merken gaat namelijk gemiddeld 15 tot maximaal 20 jaar mee.

Een belangrijke aanvulling hierop is dat je dan wel regelmatig onderhoud laat uitvoeren om de levensduur van je warmtepomp te optimaliseren. Doe je dit niet, dan valt de levensduur lager uit. Ook het aantal draaiuren is van invloed en de mate van slijtage aan de compressor.

Is de levensduur van een warmtepomp te beïnvloeden?

Zoals eerder genoemd is het juist onderhouden van de warmtepomp essentieel voor een langere levensduur van een warmtepomp. Zo moet bijvoorbeeld periodiek de condensor worden schoongemaakt, omdat deze fungeert als warmtewisselaar. Bij vuil en aanslag belemmert dat een goede en efficiënte werking van de warmtepomp. Je kunt de controle en de schoonmaak het beste laten doen door een expert.

Naast goed onderhoud, zijn er nog een aantal factoren van invloed op de maximale leeftijd van je warmtepomp:

  • Professionele installatie: Een warmtepomp installeren is ingewikkelder dan die van een ouderwetse cv-ketel. Doe je de installatie zelf, dan loop je het risico op storingen of slijtage. Laat je de warmtepomp door een ervaren installateur installeren, dan weet je zeker dat dit goed gebeurt. Vaak is de installatie al in één dag geregeld.
  • Aantal start-stops van de compressor: De levensduur van een warmtepomp kan eigenlijk betrouwbaarder worden uitgedrukt in het aantal start-stops die het systeem maakt dan de leeftijd in jaren. Je wilt dan ook het aantal start-stops tot een minimum beperken. Dit doe je door het realiseren van langere ononderbroken draaitijden van de compressor. Dit kan enkel bij de juiste selectie wat betreft vermogen, (na)regeling en het buffervat. Laat je dan ook altijd goed informeren door één van onze adviseurs.
  • Gebruik: De meeste warmtepompen zijn ontworpen om een woning op temperatuur te houden en niet zozeer te brengen. Dit betekent dat je doorgaans wilt werken met een constante comfortabele temperatuur en dus zonder verlaging van de temperatuur ’s nachts.
  • Externe factoren: Naast de factoren waar je zelf invloed op hebt, zijn er ook omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben op de levensduur van je warmtepomp. Denk aan de buitentemperatuur. Hoe kouder het buiten is, hoe harder de warmtepomp moet werken om de temperatuur op peil te houden en hoe hoger het verbruik is. Dit heeft weer als gevolg dat er eerder slijtage kan worden ontwikkeld.

En hoe zit dat met het afgiftesysteem?

Het afgiftesysteem in een warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte die is opgewekt, efficiënt kan worden verspreid. Er zijn verschillende soorten, waaronder vloerverwarming. Dit is ideaal voor goed geïsoleerde woningen, omdat het uitstekend werkt op temperaturen rond de 30 en 40 graden Celsius.  Deze lage aanvoerwatertemperaturen dragen bij aan een efficiëntere warmtepomp. Welk afgiftesysteem het beste past bij jouw woning hangt onder andere af van de isolatie en de optie of je ook wilt dat de warmtepomp kan een ruimte kan koelen. Het antwoord op de vraag “hoelang gaat een warmtepomp mee?” wordt onder andere bepaald door deze keuze.

3 veelgestelde vragen over levensduur warmtepomp

Wil je meer weten over de levensduur van een warmtepomp? Bekijk de 3 meestgestelde vragen hieronder:

1. Hoelang gaat een warmtepomp gemiddeld mee?

Het korte antwoord op hoelang een warmtepomp meegaat is gemiddeld 12 tot 20 jaar. Bij de kwalitatieve merken waar wij mee werken is het gemiddelde 15 in plaats van 12 jaar. Toch zijn er veel factoren die de levensduur van jouw warmtepomp bepalen. De belangrijkste zijn a)de mate van onderhoud en b)de keuze voor een afgiftesysteem. Ondanks dat de warmtepomp vraagt om een flinke financiële investering bij aanschaf, profiteer je lang van de voordelen!

2. Wat zijn de meest voorkomende gebreken bij een warmtepomp?

Bij een warmtepomp komen storingen door slecht onderhoud het meest voor. Van verstopte filters tot aan vuil op de verdamper. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren door een specialist om de levensduur van een warmtepomp te optimaliseren.

3. Is het noodzakelijk om de warmtepomp te vervangen op een bepaalde leeftijd?

Als jij de warmtepomp periodiek goed hebt onderhouden is het niet per se nodig om een nieuwe aan te schaffen. Ook na het verstrijken van de verwachte of gemiddelde levensduur kan deze nog goed functioneren. Wel is het zo dat na de gemiddelde levensduur die efficiëntie kan verminderen. Daarnaast neemt ook de kans op duurdere reparaties toe. Is dit het geval, dan kan een nieuwe warmtepomp aanschaffen het overwegen waard zijn.

Wil je meer weten over de levensduur van een warmtepomp of heb je een andere vraag? Neem contact op!

 

 

Gerelateerde berichten

subsidie warmtepomp 2025 spaarvarken

Nieuwe subsidie warmtepomp 2025

Geplaatst op 05 mrt 2025 Lees meer
hybride warmtepomp rendabel

Hybride warmtepomp levert meer op: hoe zit dat?

Geplaatst op 15 feb 2025 Lees meer
hoeveel verbruikt een warmtepomp

Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

Geplaatst op 10 feb 2025 Lees meer