Volgens de onderzoeksresultaten van de Rijksoverheid besparen huishoudens met een hybride warmtepomp gemiddeld 75% van hun gasverbruik. Dit percentage werd eerder geschat op 60% in vergelijking met een HR-ketel werkend op aardgas. Wat is een hybride warmtepomp nu precies en wanneer is dit rendabel? Ontdek het in deze blog!
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp zorgt in de meeste gevallen de warmtepomp voor de verwarming van een ruimte. In het geval van hele lage temperaturen springt de cv-ketel bij ter ondersteuning. Het gasverbruik wordt door deze combinatie van elektrische warmtepomp en gasgestookte ketel verminderd. Kortom, een ideale oplossing voor als je het energielabel van je woning wilt verbeteren, zonder volledig van het gasnetwerk af te gaan.
Waarom levert een hybride warmtepomp meer op dan vooraf ingeschat?
Uit de praktijk blijkt dat het bij veel huishoudens mogelijk is om een grotere besparing te realiseren dan daarvoor is ingeschat. Dit wordt mede veroorzaakt door de nieuwste efficiënte modellen hybride warmtepompen. De technologie bij deze modellen is namelijk zo goed dat warmte verkregen door de buitenlucht nog beter wordt benut. Ook wordt er vaak geïnvesteerd in meerdere isolatiemaatregelen in één keer. Van de plaatsing van bijvoorbeeld HR-glas tot aan het optimaliseren van de dak- of vloerisolatie. Deze maatregelen zorgen er voor dat de hybride warmtepomp minder hard hoeft te werken door de aangename binnentemperatuur. En dat betekent ook minder stroomverbruik!
Daarnaast werd de terugverdientijd van een hybride warmtepomp ingeschat op zo’n acht tot twaalf jaar. In werkelijkheid is dit teruggebracht naar zes tot acht jaar, veroorzaakt door onder andere het gebruik van zonne-energie en de gestegen gasprijzen.
Wanneer is dit type duurzame verwarming rendabel?
Overweeg je om een hybride warmtepomp te laten installeren, dan is het belangrijk om te bepalen of dit de beste optie is voor jouw situatie. De belangrijkste criteria om dit te bepalen zijn de actuele energieprijzen, hoe goed de ruimte is geïsoleerd en de beschikbare subsidies vanuit de overheid. Met een financiële tegemoetkoming wordt de investering namelijk een stuk aantrekkelijker.
Actuele energieprijzen
Hoe duurder de kosten zijn voor aardgas, hoe aantrekkelijker het gebruik van de warmtepomp is. In de meest ideale situatie kan de duurzame verwarming het meeste draaien op stroom, waarbij ondersteuning van de ketel alleen nodig is in geval van bijvoorbeeld koude buitentemperaturen. Bekijk de actuele energieprijzen om in te kunnen schatten of de investering in een hybride warmtepomp rendabel is voor jouw situatie.
Isolatie van jouw woning
Woningen die goed geïsoleerd zijn zullen meer profijt hebben van de hybride warmtepomp. Dit komt doordat de warmte beter kan worden vastgehouden in een woning. Er hoeft dus minder te worden verwarmd. In een slecht geïsoleerde ruimte gaat de gegenereerde warmte meestal verloren via met name ramen en muren. Bekijk het energielabel van jouw woning en overweeg naast de investering in deze duurzame verwarming ook andere isolatiemaatregelen voor een optimaal resultaat.
ISDE-subsidie
Ondanks dat in 2025 de subsidie lager uitvalt dan voorgaande jaren, kan je nog steeds in aanmerking komen voor een financiële vergoeding bij het verduurzamen van je woning. Zo kan je – mits je voldoet aan de voorwaarden – gebruik maken van een basis subsidiebedrag van € 1.250. Dit was voorheen € 2.100. Daarnaast is er een vermogensafhankelijke toeslag. Meer informatie lees je in de blog: Nieuwe subsidie warmtepomp 2025.
Zelf een hybride warmtepomp aanschaffen?
Het onderzoek en de praktijk laten zien dat de hybride warmtepomp weldegelijk rendabel is, ondanks dat er soms wordt getwijfeld hierover. Deze duurzame systemen presteren immers beter dan vooraf ingeschat. Door onder andere verbeterde isolatie van je woning, financiële subsidies en het gebruik van zonne-energie blijkt het voordeel groter dan de theoretische voorspelling. Kortom, een warmtepomp is een duurzame investering zonder volledig afscheid te nemen van het gasnetwerk.
Wil je weten of een hybride warmtepomp ideaal is voor jouw woning? Vraag direct een offerte op maat aan of neem contact op voor de installatie.