Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

Geplaatst op 10 feb 2025

Particulieren maken steeds vaker de overstap naar duurzame energiebronnen. Naast dat het de CO2-uitstoot verminderd, ben je ook minder afhankelijk van de fossiele brandstoffen die afkomstig zijn uit het buitenland. Niet voor niks dat de warmtepomp een populaire keuze is. Een veelgestelde vraag over dit onderwerp is: hoeveel verbruikt een warmtepomp? In deze blog lees je hoe het zit met het energieverbruik en wat je zelf kunt doen om het verbruik te optimaliseren.

Energieverbruik bij een warmtepomp

Het antwoord op hoeveel verbruikt een warmtepomp nu precies hangt onder andere af van het type, de capaciteit en het aantal oppervlakte van jouw woning. Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat een warmtepomp minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld een cv-ketel die werkt op gas. Een volledig elektrische warmtepomp heeft al snel zo’n 3.200 kWh per jaar nodig. Voor een lucht-water warmtepomp kan je rekenen op een gemiddeld energieverbruik van ongeveer 2 tot 4 kilowattuur per dag.

Deze 5 factoren zijn van invloed op het verbruik

Zoals in deze blog al eerder vernoemd zijn er een aantal factoren die het antwoord op de vraag “hoeveel verbruikt een warmtepomp” bepalen. Welke belangrijkste dit zijn, lees je hieronder:

#1: Het type warmtepomp dat je kiest

Je hebt bij de aanschaf van een warmtepomp de keuze uit een lucht-lucht, lucht-water, water-water en bodem-water warmtepompen. Ondanks dat er vaak wordt aangenomen dat bodem-water warmtepompen efficiënter zijn, ligt het verbruik dankzij hun grote verwarmingscapaciteit hoger. Wil je weten welk soort warmtepomp het beste is voor jouw ruimte? Neem vrijblijvend contact op!

#2: De mate waarin je woning geïsoleerd is

Hoe beter een ruimte is geïsoleerd, hoe minder energie er nodig is voor de warmtepomp om warm te worden. En dat betekent dat je minder betaalt aan energie. Ben je benieuwd naar de isolatie van jouw woning? Je kunt in het taxatierapport of bouwtechnische keuring van je woning zien of er bijvoorbeeld vloerisolatie aanwezig is. Heb je deze niet meer, dan kan je altijd zelf kijken in de kruipruimte.

#3: Jouw voorkeur voor de instellingen

Wist je dat de instellingen van je warmtepomp het verschil kunnen maken in je energieverbruik? Belangrijk hierbij is om een constante temperatuur in te stellen, zonder het tussendoor in- of uit te schakelen. Zet je namelijk elke avond je warmtepomp uit, dan moet deze extra hard werken om de ruimte de dag erna weer warm te krijgen. En hoe harder de warmtepomp werkt, hoe inefficiënter je energieverbruik is.

#4: Temperatuur binnen en buiten

Bij zeer koude temperaturen moet je warmtepomp harder werken om de ruimte te verwarmen dan bij normale temperaturen. Het rendement neemt gemiddeld af als de temperatuur onder de 0 graden ligt. Ben je in het bezit van een hybride warmtepomp, dan kan deze mogelijk ondersteuning nodig hebben bij een buitentemperatuur tussen de 3 en 8 graden Celcius.

#5: Periodieke onderhoudsbeurt

Regelmatig je warmtepomp onderhouden door een expert zorgt ervoor dat jouw warmtepomp optimaal blijft functioneren. Naast dat je op deze manier de levensduur vergroot, voorkom je ook onnodig energieverbruik. Met een onderhoudscontract bij Nova Clima weet je zeker dat je warmtepomp het onderhoud krijgt die nodig is én dat je goede service ontvangt bij een storing. Sluit direct je onderhoudscontract af.

Praktische tips om het energieverbruik en kosten te verlagen

Wil je een zo gunstig mogelijk antwoord op de vraag: hoeveel verbruikt een warmtepomp? Er zijn een aantal manieren waarmee je het energieverbruik kunt minimaliseren:

  • Zorg voor voldoende isolatie. Vervang bijvoorbeeld je glas door HR ++ glas of leg een spouwmuurisolatie aan.
  • Stel een ‘normale’ temperatuur in. Onthoud dat hoe harder een warmtepomp moet werken, hoe meer geld je kwijt bent.
  • Heb je wel eens gehoord van slimme thermostaten? Dit gebruiksvriendelijke verwarmingssysteem maakt gebruik van onder andere wifi, sensoren en zelflerende algoritmen. Zo worden jouw gewoontes en voorkeuren geregistreerd, waarop de temperatuur wordt aangepast. Hoe ver jij je ook van de ruimte bevindt, je kunt altijd en overal de temperatuur aanpassen via een handige smarpthone-app, tablet of computer.

Dus, hoeveel verbruikt een warmtepomp nu? Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen is er geen eenduidig antwoord te geven. Onder andere de isolatie van je woning, het verbruik en het type warmtepomp dat je kiest zijn van invloed. Laat je adviseren door een betrouwbare partij om een zo efficiënt mogelijke oplossing te vinden voor jouw duurzaamheidsvraag!

 

Gerelateerde berichten

subsidie warmtepomp 2025 spaarvarken

Nieuwe subsidie warmtepomp 2025

Geplaatst op 05 mrt 2025 Lees meer
hybride warmtepomp rendabel

Hybride warmtepomp levert meer op: hoe zit dat?

Geplaatst op 15 feb 2025 Lees meer
levensduur warmtepomp

Levensduur warmtepomp: hoelang gaat deze mee?

Geplaatst op 04 feb 2025 Lees meer